Wie was Pablo Picasso?

- - Wie is....?

Pablo Picasso is geboren in Málaga in 1881 en overleed in 1973 aan een longontsteking. Zijn volledige naam is Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de la Sentissima Trinidad Ruiz Picasso. Picasso was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar en keramist. Hij was tevens één van de bekendste Spaanse kunstschilders aller tijden.

Toen Picasso jong was kon hij al goed tekenen. Zijn vader was kunstenaar en zo werd hij al op jonge leeftijd aangemoedigd om ermee door te gaan. Picasso was het eerste kind van José Ruiz Blasco en María Picasso López en kreeg volgens traditie zijn heilige voornamen welke Pablo, Diego, José, Francisco de Paula, Juan Nepomuceno, María de los Remedios, Cipriano de la Santísima Trinidad zijn. In Spanje krijg je zowel de Vader als moeder achternaam, Hiermee kreeg Picasso de namen Ruiz en Picasso. Het rare was dat hij zijn moedersachternaam gebruikte i.p.v. zoals hoort zijn vaders achternaam.

Over Pablo Picasso is veel te vertellen. Zijn verschillende liefdes, de oorlogstijden, zijn verschillende kunststromingen, zijn loopbaan en zijn verschillende woonplaatsen. Ook heeft Picasso kinderen, maar laten we het eerst over zijn vrouwen. Hij heeft verschillende relaties gehad en deze vrouwen hebben ook voor hem geposeerd. Fernande Olivier, Éva Gouel (ook wel bekend onder de naam Marcelle Humbert), Olga Khokhlova, Marie-Thérèse Walter, Dora Maar, Françoise Gilot en Jacqueline Roque. Wanneer hij een nieuwe liefde had veranderde zijn stijl en kon je dit goed terug zien in zijn werken.

Zijn eerste kind kreeg hij met Olga Chochlowa. Paulo Picasso werd hij genoemd en leefde van 4 februari 1921 – 5 juni 1975. Niet alleen de vrouwen maar ook zijn kinderen hebben geposeerd voor zijn werken. Zo is Paulo bekend van het schilderij “Paulo als Harlekijn” (1924) en “Paulo op een ezel”. Zijn tweede kind is Maya Widmaier-Picasso die geboren is uit de relatie met Marie-Thérèse Walter. Maya is geboren op 5 september 1935. Van Maya werden er beeldhoudwerken gemaakt zoals de bekende Maya à la poupée (Maya met een pop) die in 2007 op het nieuws was omdat die uit het huis van Picasso’s kleindochter gestolen werd. Maya woont in Parijs en is, niet geheel verassend, een expert die originelen van vervalsingen kan onderscheiden. Hierna werd op 15 mei 1947 Claude Picasso geboren. Dit was het eerste kind van Pablo en Françoise Gilot. Hierna werd Paloma Picasso geboren, het tweede kind van Pablo en Françoise Gilot.

In 1895 woonde Picasso in Barcelona. Hier kwam hij terecht in de hogere klassen van de kunstacademie ‘La Llotja’ In 1900 vertrok Picasso naar Parijs en leerde daar zijn goede vriend Max Jacob kennen. Max was dichter en journalist. Het waren arme tijden. Om de kou en armoede te trotseren staken zij schilderijen van Picasso in brand om hun appartement op de warmen. In deze tijd ontstond zijn ‘Blauwe Periode’. De schilderijen die je daar nu nog van kunt zien zijn dan ook erg somber, grauw en vaak in donkerblauw.

De tijden werden beter. Picasso werd steeds succesvoller en trad toe tot verschillende kunstgalerijen. Met zijn succes kwam de liefde en de liefde en het succes maakte hem een vrolijk man. In deze tijd ontstond dan ook zijn ‘Roze Periode’. Zijn schilderijen werden zachter van kleur, vaak met roze en blauw tinten. Het circus was helemaal geweldig voor Pablo en zijn liefde en haalde daar zijn inspiratie uit voor zijn werken.

Zoals bekend volgde hierna zijn ‘kubistische Periode’. Picasso werd geïnspireerd door de primitieve kunst uit Polynesië en Afrika. Zijn stijl werd geometrisch en hiermee ontstond het kubisme. Georges Braque is dan ook samen met Picasso de uitvinder van het kubisme. Het eerste volledige kubistische werk hangt in New York en is geschilderd in 1907 en is bekend als ‘Les demoiselles d’Avignon’.

De Eerste Wereldoorlog brak uit en veel vrienden van Picasso moesten in militaire dienst. Picasso begon zich eenzaam te voelen en zonderde zich steeds meer af. In 1915 overleed zijn geliefde Eva en nu kon hij geen werkstuk meer uitvoeren. Zijn projecten lagen vrijwel stil. Een goede vriend vond dat er wat aan gedaan moest worden en nam in 1917 Picasso mee naar Rome. Hier ging hij decors, achterdoeken en kostuums ontwerpen voor een Russische balletgezelschap, Les Ballets Russes. Hier ontstond zijn ‘Klassieke Periode’ en Picasso trouwde met een lid van het balletgezelschap en kwam via haar in cotact met de elite. Zijn stijl werd renaissance en neoclassicisme, voorbeelden hiervan zijn de beroemde Absintdrinker en Zelfportret.

Zijn ‘Surrealistische Periode’ was tussen 1925 en 1930. Hij experimenteerde met vormen, kleuren en verschillende stijlen. Hij begon naast de schilderijen ook te werken met constructies van ijzerdraad.

Hierna volgde zijn ‘Abstracte Periode’. Deze was een voorvloeiing vanuit het surrealisme. Zijn werken werden steeds abstracter en wat er werd afgebeeld was lastig, maar nog steeds te zien. Bekende werken zijn hiervan Abstract hoofd en Abstract portret. Dit is de meest bekende periode die ook wel de ‘Picasso-stijl’ wordt genoemd.

Picasso woonde voornamelijk in Parijs, maar heeft ook in Barcelona gewoond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef hij in Parijs. In deze stad, in Málaga en in Barcelona zijn grote musea van Picasso’s te bezoeken. Ook hangt zijn werk in o.a. New York, Londen en Madrid. Het allerbekendste werk van Picasso is de ‘Guernica’en hangt in het Reina Sofia museum in Madrid. Een schilderij die gemaakt is als protest tegen de pijn en het lijden van de Spaanse Burgeroorlog.

Zoals ik al zei is er veel te vertellen over het wonderkind Pablo Picasso. Er bestaan hele boeken over deze bijzondere man en dit is maar een eerste kennismaking en introductie voordat je het interessante Picasso Museum in Barcelona bezoekt.

En wanneer je in Barcelona bent, neem dan ook even een kijkje bij het Homenatge a Picasso kunstwerk in de wijk el Born.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *