Theater Borràs

Ik kom er vaak voorbij, Theater Borràs aan Plaça d’Urquinaona, 9. Hij valt me altijd erg op omdat hij op een hoek naar het plein gericht staat en het ziet er altijd erg uitnodigend uit. Dit theater was oorspronkelijk een filmzaal net zoals de meeste theaterzalen van Barcelona. Theater Borràs bestaat sinds 1931 en er worden voornamelijk komedies opgevoerd.

Theater Borràs

Geschiedenis van Theater Borràs
Cine Urquinaona, dat was de naam van deze filmzaal in 1931. Op 16 mei was de opening en er speelden films van Paramount en Warner Bros. Er waren 950 zitplaatsen die verdeeld waren over de parterre en balkons. De aankleding van de filmzaal was helemaal van zijn tijd, een prachtige Art Deco-stijl zorgde voor een mooie geheel. Af en toe vond er een balletvoorstelling plaats of was er een theatervoorstelling te zien.

De naam van de filmzaal veranderde in Cine Francesc Ferrer tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De naam kwam van de anarchistische meneer Ferrer, een vrijdenkende pedagoog (1859-1909).

De naam veranderde weer van naam in 1943. Nu kreeg het de naam Cine Borràs, vernoemd naar de acteur Enric Borràs. Nog altijd waren er ook theathervoorstellingen te zien.

zaal van Theater Borràs

In 1953 is de filmzaal overgenomen door Grup Balañà. Zij hebben o.a. ook theater Coliseum en Tívoli. Zij zorgde voor de benodigde renovatie en in 1966 werden de deuren weer geopend. Vanaf die tijd werden er voornamelijk filmklassiekers gespeeld.

Vanaf het jaar 1990 waren er zowel film- als theatervoorstellingen te zien en in 1995 kreeg het zijn huidige naam, Teatre Borràs en zou het de bedoeling zijn meer theater- dan filmvoorstellingen op te voeren. Opnieuw is het pand gerenoveerd en heeft nu 740 zitplaatsen, waarvan 270 op de balkons.

Heb je zin in een leuke voorstelling in Barcelona? Neem dan een kijkje op de website van Grup Balañà.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *