Plaça de les Glòries Catalanes

Plaça de les Glòries Catalanes (ook wel Plaça de les Glòries of gewoon Glòries genoemd) zou het nieuwe centrum van de stad worden. De drie wegen Avinguda Diagonal, Gran Via de les Corts Catalanes en Avinguda Meridiana zouden hier samenkomen in het nieuwe stadsplan van de stadsarchitect van Ildefons Cerdà. In de tweede helft van de 19de eeuw was Cerdà degene die de wijk Eixample heeft ontworpen en dan ook daadwerkelijk werd gerealiseerd. De 3 grote straten komen hier inderdaad samen, maar een nieuw centrum is het nooit geworden, dit werd Plaça de Catalunya. Plaça de les Glòries is gevestigd op de grens van de district Eixampe en Sant Martí.

Sinds 1990 worden er vele aanpassingen gemaakt. Zo zal het verkeer beter moeten doorstromen, wordt het plein een groen stuk en zal de viaduct van de Gran Via de Les Corts Catalanes onderdoor gaan lopen. De trambaan zal beter aangelegd worden en zo komt er een fietspad. Het nieuwe Designmuseum DHUB, ook wel de “nietmachine: grapadora” genoemd, is geopend in 2013 en de tweedehands openluchtmarkt Mercat Fira de Bellcaire, ook wel Els Encants Vells genoemd, heeft tevens sinds 2013 een nieuw onderkomen in een prachtig modern pand. Torre Agbar (waar onze waterrekeningen vandaan komen) is al geplaatst in 2005 dor de Franse architect Jean Nouvell voor de aanleg van de nieuwe buurt @22 (arroba veintidós).

Aan Plaça Glòries is ook winkelcentrum Glòries te vinden en metrohalte Glòries. Voor nieuw en modern Barcelona kom je naar Plaça de les Glòries Catalanes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *