Historische plekken uit het naoorlogse Barcelona

- - Bezienswaardigheden

Vandaag, 26 januari 2014 is het precies 75 jaar geleden dat Franco’s troepen in Barcelona kwamen optreden in het laatste gedeelte van de Spaanse Burgeroorlog. Barcelona viel en raakte bezet van dictatuur. Franco bleef tot zijn dood in 1975 aan de macht en vanaf het moment dat hij aan de macht kwam in 1939 groeide het inwonersaantal van de stad Barcelona enorm door de vele immigranten die naar Barcelona kwamen tot ongeveer 1959.

Vele boeren gingen er juist vandoor. Alles werd te veel gemoderniseerd en de mechanisering voor de landbouw nam het werk over. De Catalanen begonnen steeds meer te ‘Castilianiseren’ onder leiding van dictator Franco.

Een paar historische plekken in Barcelona

SONY DSC

Refugi antiaèri Plaça del Diamant: Onder het plein in de wijk Gràcia is nog een oude bunker te vinden. Deze diende als een van de schuilplaatsen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. D.m.v. het maken van een afspraak met Taller Història Gràcia kun je een bezoek brengen. Tel. 0034 932 196 134 of e-mail tallerhistoriagracia@gmail.com.

Refugi antiaèri Plaça de la Revolució: is tevens te vinden in de wijk Gràcia en ook een schuilplaats geweest. Je kunt hier nog heen door beneden in de parkeergarage de sleutel aan de conciërge te vragen.

Castell de Montjuïc: Hier zijn honderden executies geweest en diende als gevangenis van de Republikeinse kant. Hier zaten de onderdanen, maar toen het kasteel bezet werd op 26 januari in 1939 door de Nationalisten werden de rollen omgedraaid. Op 15 oktober 1940 werd de voorzitter van de Generalitat van Catalonië, Lluís Companys, doodgeschoten bij de put van Santa Eulàlia.

Refugi 307

Refugi antiaèri 307: In deze schuilkelder konden wel 2000 mensen onderduiken en is nog altijd te bezoeken.

Plaça Felip Neri: Hier kom ik vaak langs met de tours van BroodenTomaat, want dit is een verborgen juweeltje middenin de Gotische wijk. De granaatbommen die hier gedropt zijn op 28 januari 1938 hebben aan 42 slachtoffers het leven gekost. Aan de muren kun je nog goed zien wat er is gebeurd en er is een bordje geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Nog een paar verder gelegen plaatsen uit de stad zijn:

Búnker antiaèri de Sant Pere Màrtir: Een plek op de bergtoppen van het berggebied Collserola. Hier stond een klein heiligdom geweid aan Sant Pere Martir. Overblijfselen van het luchtafweergeschut zijn nog steeds zichtbaar. De toegang om hier te komen is via Sant Just Desvern of Carretera de les Aigües.

Bateria antiaèria del Turó de la Rovira: Een interessante plek waar je oude kazernes en huizen zult vinden die voornamelijk na de oorlog bewoond werd door Andalusiërs. Dit deel wordt “Los Cañones” genoemd, de kanonnen.

El Carmel: Een wijk zonder structuur en voorzieningen en de migranten die massaal naar de stad Barcelona kwamen, hopende om werk te vinden, begonnen aan de opbouw van deze wijk. Hierdoor ontstond dan ook de eerste migranten wijk van Barcelona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *