Graaf Ramón Berenguer III (1082-1131)

Wie wandelt over de straat Via Laietana komt langs Plaça de Ramon Berenguer el Gran welke vlakbij Catedral de la Seu gelegen is. Een prachtig plein waar je o.a. de Romeinse stadsmuren ziet en het levensgrote beeld van Graaf Ramón Berenguer III (1082-1131) op zijn paard.

Wie was Graaf Ramón Berenguer III?
Graaf Ramón Berenguer III was militair, in bezit van Het Huis van Barcelona en had 3 uitstekend getimde huwelijken. Hij werd ook wel “De Grote” genoemd. Zijn dochter Berenguela had hij uitgehuwelijkt aan Alfons VII van het koninkrijk Castilië. Dat was erg slim want zo kreeg hij een machtige bondgenoot erbij. Mochten de aanvalsplannen van koning Alfons I van Aragón (el Batallador, de Strijder) ooit beginnen, dan was graaf Ramón nu veilig.

Ramón Berenguer zette een strategische meesterzet in 1131. Om Het Huis van Barcelona zekerheid te bieden met goede steun wist hij het lidmaatschap van de Orde van de Tempeliers voor zich te winnen. Deze invloedrijke monnik-strijders kwamen goed van pas voor een goed verlopende machtsoverdracht aan zijn oudste zoon, Ramón Berenguer IV die later weer het veld in zou moeten om te vechten tegen de Moren. Kort hierna komt Ramón Berenguer III te overlijden op 19 juli 1131.

Het beeld
De gemeente van Barcelona was van mening dat een groot vaderlander als Ramón Berenguer III een beeld verdiende en de beeldhouwer Josep Llimona maakte een ruiterbeeld op ware grootte. Tijdens de Eerst Wereldtentoonstelling van 1888 won het beeld zelfs een prijs.

Graaf Ramón Berenguer III (1082-1131)Zoals veel paviljoens en beelden verdween ook dit beeld na de Expo in een magazijn. Toen het nieuwe plein, Plaça de Ramon Berenguer el Gran zijn opening kreeg in 1950 kwam het beeld terug in de straten van Barcelona. Helaa was het beeld van was gemaakt en al flink beschadigd. Ook de staart miste van het paard. Beelden kopiist Frederic Marès kreeg de opdracht een bronzen kopie te maken, met nieuwe staart.

Op 11 maart 1950 werd het nieuwe ruiterbeeld gehuldigd. Het zag er super uit, maar de staart was voor velen toch wel net een reuzenzwabber. De Barcelonezen vinden dit nog steeds, maar het beeld is altijd blijven staan.

In de avond schijnt er een grote lamp op het ruiterbeeld en de schaduw is dan te zien op het hotel ernaast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *