Een verborgen juweeltje, Casa del Gremi dels Velers

Een interessant pand uit de 18e eeuw vlakbij het Catalaans Modernistische pand Palau de la Música Catalana van Lluís Domènech i Montaner, Casa del Gremi dels Velers. De bijnaam van dit huis is Casa de la Seda en betekend “Huis van Zijde of Huis van de Gilde van Zeilwevers. Het pand is gebouwd van 1758 – 1763 en was in gebruik als zetel van de gilde van de wevers van zeilen. Dit bestond al sinds 1553 en vanaf het einde van de 17de eeuw ging het erg goed met dit beroep door de toenemende zeevaartverkeer. Vraag en aanbod en er was veel werk.

Casa del Gremi dels Velers
Het gebouw is gerealiseerd door Joan Garrida. Op een van de gevels zie je nog de oorspronkelijke sgraffiti. Dit is te zien op de gevel aan de kant van de straat Via Laietana. De andere gevel, aan de kant van het pleintje was ooit een tussenmuur, maar door de aanleg van de Via Laietana is dit veranderd naar een buitengevel en maakte de stukadoor Ferran Serra de tekeningen eropaan in dezelfde stijl als de oorspronkelijke gevel.

Casa del Gremi dels VelersTussen 1928 en 1932 werd het pand gerenoveerd door de architect Jeroni Martorell en deed het geen dienst meer voor de zeilwevers. Vandaag de dag is het Collegi de l’Art Major de la Seda de Barcelona erin gevestigd. Dit is een beroepsvereniging van de zijde industrie. Rond het jaar 2010 is het gehele pand nogmaals gerenoveerd en hierbij werden meubels, tapijten, zalen, gevels, balkons en muurtekeningen geheel vernieuwd. Via het bedrijf Cases Singulars kun je er een rondleiding krijgen en een aantal zalen van het pand kunnen afgehuurd worden voor bijeenkomsten of feesten. Lees hierover meer op de website van Casa de la Seda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *