Casa Macaya is EspaiCaixa

Casa Macaya fiets Barcelona infoCasa Macaya is een “verborgen juweeltje en is gebouwd tussen 1898 en 1901. De eer om deze eengezinswoning te ontwerpen was aan de architect Josep Puig i Cadafalch.  Zomers is het pand verstopt achter de bomen en niet erg gemakkelijk om te zien. Er is een opmerkelijk detail te vinden aan de gevel van Casa Macaya; aan de linkerkant van de ingang is een beeldje te zien van een fietser. Deze afbeelding is een hommage aan de architect en de fiets. Josep kwam namelijk tijdens de bouw op de fiets naar dit pand.

Casa MacayaHet pand is voorzien van wit pleisterwerk en versierd met verschillende beeldhouwwerken rond de balkons en ramen. Hiervoor kwamen de beeldhouwers Eusebi Arnau en Alfons Juyol bij helpen. voor de gekraste lijntekeningen  die ingekleurd zijn met een fresco-techniek, sgraffiti genaamd, werd gedaan door Joan Paradís en het smeedijzer werd vervaardigd door Manuel Ballarín.

In 1947 werd Casa Macaya gekocht door de Catalaanse bank La Caixa en bracht er de tentoonstelling CaixaForum in onder totdat deze in 2002 zijn eigen opening kreeg op de geplande locatie. Het pand kwam niet leeg te staan, want het Wetenschapsmuseum van Barcelona werd tijdelijk in Casa Macaya gevestigd om de huidige locatie te verbouwen wat het CosmoCaixa van vandaag de dag is.

Casa Macaya BCNinfoSinds 2007 is er een grote renovatie geweest en in december van 2012 werden de deuren opnieuw geopend van Casa Macaya. De naam Casa Macaya is nu EspaiCaixa. La Caixa wil met deze nieuwe EspaiCaixa speciale aandacht schenken aan duurzaamheid in het milieu en sociale en economische sfeer. Het is een aanvulling van de stichting Obra Social La Caixa die staat voor cultureel en sociaal welzijn en zo zijn er verschillende exposisties te bezichtigen, worden er lezingen gehouden en conferenties.

SONY DSCIn EspaiCaixa heb je nu toegang tot zo’n 2.000m2 welke verdeeld zijn over drie verdiepingen. De dichtstbijzijnde metrohalte is Verdaguer. Hier komen de gele, L4 en blauwe lijn, L5. EspaiCaixa is gevestigd aan Passeig de Sant Joan 108 welke een mooie straat is met veel locals en maar weinig toeristen. Wanneer je de Diaganal oversteekt, naar beneden en naar de zee wandelt, loop je recht op de Arc del Triomf uit met daarachter het stadspark la Ciutadella.

Geef een reactie