Casa Figueras

Een 15 eeuws paleis had de naam Bellesguard wat letterlijk mooi (bell) aanblik (esguard) betekent in het Catalaans. Maria Sagués, de weduwe van Jaume Figueras, vroeg aan het einde van de 19de eeuw aan de architect Antoni Gaudí om Torre Bellesguard om te toveren als paleis welke nu bekend is onder de naam Casa Figueras, vernoemd naar de weduwe van Sagués.

Torre Bellesguard

In 1900 begon de restauratie in neogotische stijl. Gaudí was zijn tijd erg voor en naast de organische vormen maakte hij ook gebruik van natuurlijk lichtinval. Het is een waar kasteel geworden welke bestaat uit bak en natuursteen met veel verticale lijnen. De keramiek is aangebracht in de Catalaanse kleuren geel en rood. De indrukwekkende boogconstructie heeft ongemerkt gediend als inspiratie en oefening voor het latere project van Gaudí, Casa Batlló. Helaas stopte Gaudí in 1909 met dit bouwwerk en zo werd er door de architect Domènec Sugrañes het pand afgewerkt in het jaar 1917. De deur en de banken in keramiek en mozaïek zijn onder andere werk van Sugrañes.

Bellesguard

Voordat Maria Sagués er kwam te wonen werd het pand als weeshuis gebruikt in de tijd van de Spaanse Burgeroorlog. De vader van de huidige eigenaar, Lluís Guilera Molas kocht in 1944 de toren en werd verbouwd tot klein ziekenhuis. In 1969 werd Bellesguard op de lijst van UNESCO toegevoegd, de Erfgoedlijst van Mensheid.

De Guilera familie heeft jarenlang het pand als prive woning gebruikt en begonnen in de zomer van 2013 het pand open te stellen voor publiek. Zo kon je tijdens de Gaudí Nights een bezoek brengen aan dit pareltje. Sinds september 2013 is de toren, Torre de Bellesguard van maandag t/m zaterdag te bezoeken voor iedereen! Dit kan met of zonder gids. Met gids kost anno 2013 €16,- p.p. en de tour duurt ongeveer 1,5 uur. Je moet wel vooraf een reservering maken. Zonder gids betaal je anno 2013 €7,- p.p. Met een bezoek aan Torre Bellesguard zie je het huis van binnen en buiten, bezoek je de hoekige torens met daaruit een geweldig uitzicht over de stad, de tuin en heb je bovenal een prachtig panoramisch uitzicht. Je komt bij de oude stallen waar een tentoonstelling is van foto’s en waar je een 3D film kunt bekijken. Naast de keuze tussen met of zonder gids kun je ook kiezen voor een audio. Deze zijn in het Catalaans, Spaans, Engels, Frans, Japans en Russisch.

Casa Figueras

De opbrengst van de bezoekers wordt terug geinvesteerd in het pand. Zo zullen verslechterde delen van het pand hersteld worden en zal er geld in onderzoek worden gestopt voor Grup de Recerca de Bellesguard. Hiermee zullen zij meer kunnen onderzoeken naar de geschiedenis van dit bijzondere pand.

Casa Figueras is te vinden aan de voet van de heuvel Tibidabo aan Carrer Bellesguard 16-20 en is open van maandag t/m zaterdag van 10:00h tot 17:00h van november t/m maart en van 10:00h tot 19:00h van april t/m oktober.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *