Overzicht van de wijken

Een stad heeft verschillende wijken en voordat je een stad bezoekt is het erg handig om vooraf al te weten hoe deze stad is opgebouwd. Barcelona bestaat ook uit verschillende wijken en districten, dit is sinds 1984 verdeeld in tien districten die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in wijken. Om een goed overzicht van Barcelona te hebben staan onder het plaatje de wijken uitgelegd met een paar voorbeelden van bezienswaardigheden.

Sarrià-Sant Gervasi is gelegen in het sjieke deel van Barcelona met veel natuurgebieden. Deze wijk loopt flink bergopwaarts, want het pretpark van Tibidabo en de communicatie toren genaamd Torre de Collserola horen ook in deze wijk.

Horta-Guinardó: heeft het romantische park Parc del Laberint d’Horta. In deze wijk komen maar weinig toeristen en er zijn dan ook weinig mooie bezienswaardigheden.

Nou Barris betekend “Negen Wijken” maar is administratief onderverdeeld in dertien wijken. De wijk had een sterke groei in de jaren ’50, ’60 en ’70 in de 20e eeuw. Hier wonen vooral veel locals die een grotere woning willen voor een leuke prijs wat in het centrum vrijwel niet mogelijk is.

Les Corts heeft o.a. de wijk Pedralbes waar het Palau Reial de Pedralbes is gevestigd. In deze wijk vindt je ook Camp Nou, maar verder zijn hier weinig inwoners te vinden. Les Corts is dan ook het minst bevolkte deel van Barcelona.

Gràcia: Een volkswijkje vol met kunstenaars, ontwerpers, locals en studenten. Jaarlijks heeft deze wijk het grootste buurtfeest van Barcelona genaamd Festa Major de Gràcia. Dit buurtfeest vindt ieder jaar in het derde weekend van de maand augustus plaats. Ook Parc Güell is in deze wijk te vinden van de beroemde architect Antonio Gaudí.

Sant Andreu is het district waarin de wijk La Sagrera is gelegen. Hier is een nieuw station gebouwd voor de nieuwe metrolijn L9 en zal een belangrijk knooppunt gaan worden voor de metro, bus en trein. De hoge hogesnelheidstrein AVE komt ook langs dit station. Vroeger was dit een groene zone, hierna werd het industrieel in gebruik genomen en nu zijn er veel winkels en boetiekjes te vinden. Vooralsnog is het ver van het binnencentrum van Barcelona waar al zoveel te zien en te doen is dat maar weinig mensen deze kant op komen.

Sants-Montjuïc begint bij de heuvel waar de Kabelbaan Transbordador Aeri naar toe loopt vanuit de haven van Barcelona. Achter de berg loopt de wijk nog een stuk door. Helaas, zoals je vaak al kunt zien als je van en naar de luchthaven rijdt, zie je dat deze wijk het verre is van leuk, mooi en indrukwekkend. Het industriegebied Zona Franca bevindt zich ook in dit district.

Ciutat Vella, het historische gedeelte van Barcelona. Hier vestigden de Romeinen zich meer dan tweeduizend jaar geleden. In dit district vallen de wijken El Raval, Barrio Gotico, El Born en het oude visserswijkje Barceloneta. In de wijk El Raval vindt je de bekende musea Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en het MACBA. In Barceloneta bevindt je je aan een van de mooie stranden van Barcelona en in de wijk El Born is o.a. het beroemde Picasso museum te vinden en de indrukwekkende Santa Maria del Mar. De wijken El Raval en Barrio Gotico worden onderscheiden door de wereldberoemde Las Ramblas. In de Gotische wijk is de kerk van de Heilige Eulalia te bezichtigen en het drukbezochte Plaça Reial.

Eixample is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw en kent veel indrukwekkende panden uit de tijd van het Modernisme. Zo zijn hier o.a. Casa Batlló en Casa Milà gevestigd die ontworpen zijn door Gaudi. Ook de La Sagrada Família staat in deze wijk. De meeste inwoners zijn in deze wijk te vinden en ook veel kantoren zitten hier gevestigd. Aan de grens van deze wijk is het Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau gebouwd.

Sant Martí Was een zone met veel fabrieken. Tegenwoordig staan er veel wolkenkrabbers uit de grond te pronken en is dit het nieuwe en moderne Barcelona. Nog altijd wordt er hard gewerkt aan deze wijk en is Torre Agbar het toonbeeld van de nieuwe wijk. De moderne wijk @22, zeg Arroba veintedos, en het Fòrum laten goed zien wat Modern anno 2013 is.

Voor een verblijf dicht in het centrum is het raadzaam om te kiezen voor de wijken Gracia, Barrio Gotico, El Born, Barceloneta en Eixample.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *