Kerst in Barcelona

Barcelona is een uitstekende stad om de feestdagen door te brengen. Met een milde temperatuur van gemiddeld 10 graden, windstille dagen en zonder regen is het heerlijk vertoeven door de straten van deze prachtige stad. De straten zijn de gehele maand december, zelfs t/m de drie Koningen op 6 januari vanaf 18h tot middernacht prachtig verlicht met speciale frames die ieder jaar weer opnieuw ontworpen worden, er is een enorme kerststal en er zijn verschillende kerstmarkten door de stad te vinden. Kom naar Barcelona in december!

kerstverlichting in Eixample

Kerstverlichting en ijsbanen

Er zijn maar liefst 398 straten versierd met een totaal van 85 kilometer! Het maakt de stad sfeervol, knus en zeer aangenaam om juist ook ‘s avonds door de straten van de stad te lopen. Torre Agbar is ook anders verlicht dan normaal, met op sommige avonden een lichtshow. Het winkelcentrum el Corte Ingles heeft om de zoveel tijd een lichtshow met muziek en bij de entree staat een kerstman.

Ieder jaar worden er ijsbanen opgezet in de stad. Sommige vindt je onder de grond bij de metro, maar de grootste baan is die op Plaça de Catalunya met een schaatsoppervlakte van maar liefst 3100m2. Een half uurtje schaatsen kost €7,- en een uur €9,- Schaatsen zijn te huur en het wordt druk bezocht. De schaatsbaan is van 22 november tot 7 januari geopend.

Kerststal 2013

De kerststal en de kerstbomen

Aan de straat Portal de l’Àngel en op Plaça Jaume zijn grote kerstbomen te bewonderen. Een kerstboom is in Barcelona een stuk duurder dan in Nederland en je ziet dan ook veel kleine bomen en kunstkerstbomen bij de mensen thuis staan.

De kerststal is ieder jaar te vinden aan Plaça Jaume welke ieder jaar weer anders is. In 2012 waren er 3 grote kerstballen met daarin een opening, zo werden het als het ware 3 kijkdozen, en daarin de kerststal. In 2013 waren het de daken van de stad, eigenlijk een moderne kerststal met bewegende figuren zoals een visser, een dame die de planten water geeft en een Caganer, welke thuishoort in de Catalaanse kerststal voor geluk. In het weekend staat er een rij over het plein voor de bezoekers aan de kerststal, door de weeks kun je veelal zo doorlopen.

Caga Tio

De Caganer en Caga Tió

Onmisbaar in de Catalaanse kerststal is dus de Caganer, een poepend beeld. “De Caganer, een verplicht figuur in de kerststal van de 18de eeuw, daar waar de mensen zeiden dat het met zijn ontlasting de aarde bevruchtte en deze zo vruchtbaar zou maken voor het volgende jaar. Het zou gezondheid en rust brengen tot het lichaam en de ziel wat nodig is om de stal op te zetten , met de weldaad en geluk dat kerstmis brengt tot een huis. Plaats dit figuur in de Kerststal en het zal geluk en vrede brengen, het niet plaatsen brengt ongeluk.”

De Caga Tió is te vinden op alle markten in de stad en werkt een beetje zoals Sinterklaas. Kinderen geven de Caga Tió te ‘eten’ en hiermee groeit deze. Op de avond van 24 december (vaak verplaatst dit tegenwoordig naar 25 december na de familie kerstlunch, omdat de kinderen vaak te moe zijn geworden op 24 december) zingen de kinderen een liedje (echt, het merendeel is; poepen, poepen, ga maar lekker poepen, want caga komt van cagar en betekend poepen!) en slaan ondertussen met een stokje op de Caga Tio. Deze heeft een kleed, een cape om en poept dan cadeautjes uit. Uiteindelijk komt er een ui en zo weten de kinderen dat er geen cadeautjes meer uit komen! De Caga Tio is een een boomstam met pootjes met een gezichtje en kerstmuts op.

Caganer

Kerstmarkten in Barcelona

Er zijn verschillende kerstmarkten te vinden in Barcelona, maar de meest belangrijke, drukst bezochte en grootste markt is te vinden voor de Kathedraal in de Gotische wijk. Deze markt wordt de Fira de Santa Llúcia genoemd en bestaat al 226 jaar! Kleine houten stands vormen straatjes vol met mistletoe, caganers, caga tió’s, kerstboompjes en alle benodigdheden voor de kerststal zoals hout, mos, stronken en beeldjes van de heiligen. De kerststallen zijn erg belangrijk voor de Catalaan en in ieder huis is dan ook een kerststal te vinden. De kerstmarkt is ieder jaar geopend van 30 november t/m 23 december. Een andere grote kerstmarkt is te vinden rondom het park aan de Sagrada Família. Aan de straat, de Gran via, is een kerstmarkt die meer gespecialiseerd is in kinderspeelgoed en is van 19 december t/m 5 januari geopend.

verlichting Catalunya

Kerstshoppen

Drukke, gezellige en mooie dagen in Barcelona, iedereen shopt en heeft zijn geld bewaard voor deze dure maand om vervolgens voor alle familieleden en vrienden cadeaus te kopen. Overal vindt je kerstoutfits en de Catalanen zijn gek op het kopen van cadeaus. Naast de cadeaus voor de kinderen met de kerst van de Caga Tio, worden er ook cadeaus uitgedeeld met de Driekoningen. Driekoningen is hier erg belangrijk. In Barcelona komt het schip aan met de Driekoningen en de burgemeester stapt na aanmeren aan boord en overhandigd een grote sleutelbos. Vervolgens gaat er een enorme rij aan praalwagens door de stad met als laatste een kar met “snoep”kolen. Want, wie lief is geweest krijgt deze nacht cadeaus en wie stout is kolen (wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe)

Boetiekjes in Barcelona vindt je in de wijken el Born en Gracia, grote ketens zijn te vinden aan Rambla de Catalunya, Passeig de Gracia en Portal de l’Àngel.

De Font Màgica aan de berg de Montjuïc heeft speciale kerstshows op 24, 25 en 26 december. Op 25 en 26 december is er veel gesloten en op 1 en 6 januari ook. Voor meer openingstijden over deze dagen klik je hier. De intocht van de Driekoningen is op 5 januari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *