De wereldtentoonstelling van 1929, Barcelona

De eerste wereldtentoonstelling van Barcelona van in 1888 en in 1929 werd de tweede expo georganiseert mede dankzij de architect Josep Puig i Cadafalch. In 1905 kwam de architect met het plan en in 1913 werd uiteindelijk beslist dat deze expo op de Montjuïc zou plaats vinden en aan Plaça d’Espanya. Het eerste idee was aan de rivier Besòs, ten noorden van Barcelona, maar de berg leek uiteindelijk toch een geschiktere locatie.

In 1917 zou deze wereldtentoonstelling plaats vinden, maar helaas brak de Eerste Wereldoorlog uit en werd de expo uitgesteld naar 1923, maar door de nieuwe dictator Miguel Primo de Rivera werd de expo voor de tweede keer uitgesteld en uiteindelijk is de wereldtentoonstelling geopend op 20 mei 1929. Miguel Primo de Rivera en koning Alfons XIII waren hier uiteraard bij. 20 Europese landen namen officieel deel aan de expo en veel indrukwekkende nieuwe panden waren ontworpen door o.a. Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner, August Font en Enric Sagnier en werden goed bezocht. Vele toppers staan nog steeds zoals Palau Nacional, de Font Màgica (Magische Fontein), het Olympisch stadion, Teatre Grec, Paviljoen Mies van der Rohe en Poble Espanyol.

Stijlen zoals het noucentisme en het rationalisme werden tijdens deze expo geïntroduceerd en deze wereldtentoonstelling kostte 130 miljoen peseta’s. Veel opknappingen deden de stad goed zoals de vele restoauraties van oude panden in de stad. Het gemeentehuis aan Plaça de Sant Jaume is bijvoorbeeld speciaal opgeknapt.

Een gedachte over “De wereldtentoonstelling van 1929, Barcelona”

Geef een reactie