De prachtige modernistische panden van de architect Rubió i Bellver

Een aantal modernistische panden vallen ontzettend op, maar zijn verborgen juweeltjes. Dit komt omdat ze niet vaak beschreven worden en de architect voor vele onbekend is. Een van deze architecten is Rubió i Bellver, een aantal panden vielen mij al ontzettend op en eindelijk een mooi artikel waard met de juiste informatie.

Architect Rubió i Bellver leefde van 1870-1952 en kwam uit het dorpje Reus. Bijzonder is dat hij assistent en leerling was van onze beroemde Gaudi van 1893 tot 1905. Aan Carrer del Bisbe is een neogotische brug te vinden die geplaatst is tussen 1923 en 1928, maar vaak wordt gedacht dat deze brug al uit de 14e eeuw dateert!

Rubió i Bellver heeft twee opmerkelijke panden in Barcelona gebouwd. Dit zijn Casa Golferichs en Casa Isabel Pomar. Beiden bevatten keramiek en prachtig smeedijzerwerk, maar de een is toch wel heel anders dan de andere;

Casa Golferichs is in 1901 gebouwd in opdracht van de handelaar in exotische houtsoorten, Macari Golferichs. In de tijd van de Spaanse Burgeroorlog diende het pand als godsdienstige school en in de jaren 60 werd bijna het pand tegen de vlakte gehaald, maar dankzij buurtprotesten bleef het pand uiteindelijk toch staan. Er werden namelijk plannen gemaakt voor een appartementen complex wat meer verkoopbare oppervlaktes zou opleveren dan het huidige pand. Er hebben al verschillende restauraties plaatsgevonden waarvan de laatste in 2004. Af en toe zijn er tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen en kun je dan ook het pand van binnen bekijken! Casa Golferichs is gevestigd aan Gran Via de les corts Catalanes 491. De dichtstbijzijnde metrohalte is Rocafort, L1.

Casa Isabel Pomar is een smal huis, maar toch heel opmerkelijk. Het pand is gebouwd van 1904 en 1906 en nog altijd in privébezit. Het pand is zeer smal, welke bovenaan uitsteekt en door de gele gevel en prachtige groene erker is het bijna niet te missen. Ook hier zijn al verscheidene restauraties uitgevoerd en vooral wanneer je in de wintermaanden in Barcelona bent, wanneer de bomen kaal zijn, kun je het pand zeer goed zien. Casa Isabel Pomar is gevestigd aan Carrer de Girona 86. De dichtstbijzijnde metrohalte is Girona, L4.

Prachtige juweeltjes, verspreid door de stad.

Geef een reactie