Bijzonder uurwerk, verwerkt in het trottoir van Barcelona

De bank Rosés gaf ter gelegenheid van de tweede wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929 opdracht aan de klokkenmaker Juan Cabrerizo om een uurwerk te vervaardigen aan Carrer Rocafort 2 om zo de mensen bewust te laten worden van de tijd en de mensen naar binnen te krijgen in de bank. De klokkenmaker maakte het “Rellotge dels Llums”, wat “Uurwerk met Lichten” betekent. Het is in het trottoir van Barcelona gezet in een doorsnee van 2 meter. Glazen rondjes geven de minuten en uren aan, de gouden kleuren geven de nummers aan en versieren de klok. De lampjes geven vervolgens de tijd aan.

Bijzonder uurwerk, verwerkt in het trottoir van Barcelona

Een erg verrassend iets en iedere dag lopen er duizenden schoenen over dit uurwerk heen. In 1935 werd er door de klokkenmaker een gelijkwaardige klok in het trottoir geplaatst. Dit was aan de straat Via Laietana 69. Beiden klokken zijn gerestaureerd, De eerste al in de jaren ’70 en de tweede klok in de jaren ’80. De klok aan Carrer Rocafort is door de Institut del Paisatge Urbà ,een stedelijk instituut die het doel heeft om het behoud en renovatie van gebouwen en infrastructuur in Barcelona zo goed mogelijk te onderhouden, een campagne voor het herstel van het grondhorloge gestart in 2004. Er werd besloten om de klok te vervangen voor een nieuwe en identieke klok. Het was helaas al te laat voor een goede tweede restauratie.

Beide klokken doen het vandaag de dag en op Google Maps kun je de exacte locaties van de klokken zien. Een verborgen juweeltje in Barcelona!

Geef een reactie