Update Plaça de Sant Felip Neri

In 1721-1752 Is het pleintje gebouwd door Pere Bertrón. De stijl van het kerkje die hier te zien is in een laat catalaanse barokke stijl gebouwd. Felipe Neri was een Italiaanse priester en oprichter van de orde van welsprekendheid. Het beeld van Felipe Neri hier op het pleintje en waar tevens het pleintje naar vernoemd is, staat hoog geplaatst.

Van 1936 tot 1939 was de Spaanse Burgeroorlog in het land en kwam uitelindelijk dictator Franco aan de macht. Vele bombardementen hebben delen van de stad verwoest en zo viel er ook op 30 Januari 1938 een granaatbom op Plaça de Sant Felip Neri. Spijtig genoeg was het plein vol met kinderen van het schooltje die aan dit plein gevestigd was. Brandende kinderen renden de kerk in en werden levend verbrand.

Op het plein, op de muur van de kerk, kun je nog de sporen zien van deze bom die gedropt werd door een van de vliegtuigen van de antirepublikeinse troepen die over vlogen tijdens de Spaanse burgeroorlog.

In de jaren 50 kreeg stadsarchitect Adolf Florensa i Ferrer de opdracht om veranderingen aan te brengen op dit plein. Adolf Florensa heeft oude gevels gebruikt die op andere plekken van de stad plaats moesten maken voor nieuwe projecten. Als je goed om je heen kijkt op het plein zie je ook verschillende steensoorten, kleuren en structuren.

Het pleintje zelf diende in de middeleeuwen als begraafplaats. Dit was buiten de Middeleeuwse stadsmuren, want de begraafplaatsen lagen altijd buiten de stadsmuren. Later toen de stadsmuren verder stonden en de Romeinen allang verdwenen waren viel Plaça de Sant Felip Neri binnen de stadsmuren van Barcelona en werden de straten vernoemd naar het beroep wat daar werd uitgeoefend. Zo had je de straat van de ketelmaker, de schoenmaker, de pottenbakker etc, etc. Op het pleintje is aan 1 kant nu een schoenenmuseum te vinden en aan de andere kant zie je een ruimte waar de ketels vroeger gemaakt werden voor soep e.d. Het schoenenmuseum is open van dinsdag t/m zondag van 11:00h tot 14:00h.

De muur van de kerk is behouden gebleven en in 2007 een bordje aan de muur gekomen ter nagedachtenis van deze ramp.

Geef een reactie