Finca Güell

Eusebi Güell, de man van o.a. het beroemde Parc Güell en Palau Güell had van zijn vader akkers in de heuvelachtige streek Les Corts de Sarrià aan de rand van Barcelona geërfd.

De familie Güell had ooit zijn rijkdom vergaard in Cuba en de Dominicaanse Republiek en had speciaal daarom hun verblijf hier in Caribische stijl laten bouwen door de architect Joan Martorell i Montells. Eusebi Güell kocht er na zijn erfenis stukken grond bij en gaf aan Gaudí de opdracht om hier een portierswoning, paardenstallen met een ruime hal en een rijbaan te zetten. Ook werd er een romantisch park aangelegd met veel mediterrane planten zoals o.a. Pijnbomen, Magnolia’s en Eucalyptussen. Er kwamen twee fontijnen in het park en een prieel met een prachtige kettingboog.

Aan de ingang van de rijtuigen is een geweldig smeedijzeren hek te vinden. De vorm van het hek is als een draak met opengesperde muil en vleermuisvleugels. De paardenstal is tegenwoordig de bibliotheek van de Real Càtedra de Gaudí.
Bovenaan de pilaar waaraan het hek met de draak is bevestigd is een gouden appelboom te zien. De draak en deze appelboom komen uit de Griekse mythologie. De zeven nimfen, Hesperiden genaamd, bewaken in Hesperia de Boom met de Gouden Appels. Deze appels waren een cadeau aan Zeus en Hera voor hun huwelijk van Gaia. Degene die een gouden appel zou eten kreeg onsterfelijkheid. Hera gaf de Hesperiden de opdracht om deze boom te bewaken en daarbij ook door Ladon, een draak met honderd koppen. Volgens het oude Griekse verhaal lukt het Heracles om de gouden appels te stelen.
Via een vriend en priester van Gaudí, Jacint Verdaguer, is deze mythe bij Gaudí terecht gekomen.

De bouw van Gaudí duurde van 1883 tot 1887 en is te vinden aan Avinguda de Pedralbes 7 vlak bij Camp Nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *