La Sagrada Família update

De volledige naam van de Sagrada Família is de “Temple Expiatori de la Sagrada Família” (“Boetetempel van de Heilige Familie”) en is hèt symbool van Barcelona. De naam zelf geeft aan dat deze kerk gewijd is aan Jezus Christus, Josef en Maria.

Boekhandelaar Jozep Maria Bocabella had het idee om een Katholieke kerk te bouwen die toegewijd is aan Jozep. Hij ging van huis tot huis om geld te verzamelen om een stuk grond te kunnen kopen. Toen de boekhandelaar het geld bij elkaar had en zijn grond had gekocht wilde architect Francisco del Maria de Villar wel een gratis schets maken voor een neogotische kerk. In 1881 werd de eerste steen gelegd. Gaudí heeft als assistent gewerkt voor de architect Francisco de Paula Villar en kwam net als vele andere architecten bij de ceremonie. Vanaf toen werd het bouwwerk gestart samen met aannemer Macari Planella. Na het eerste jaar kregen de boekhandelaar en de architect ruzie en kwam Gaudí aan het licht. Zo begon hij in 1883 aan de Sagrada Família. Hij kon niks meer veranderen aan de crypte omdat deze al deels bestond, maar de ligging van de kerk was fantastisch: Precies tussen het berggebied Collserola, de berg Montjuïc en de rivier in was de bouw gestart. Gaudí heeft een kerk ontworpen waar vandaag de dag nog altijd moeite mee is om de bijzondere vormen voort te zetten als een echte “Gaudí” constructie. Zijn bijzondere vormen zijn ontzettend moeilijk om na te maken en er wordt veel gekeken naar de schaalmodellen die hij had gemaakt om altijd weer terug te vallen op die lijnen. De Sagrada Família werd het allereerste project van Gaudí en hij dacht dat hij het ruim voor zijn dood zou voltooien. Dat is wel even anders gegaan.

Buitenom de kerk zou het hele levensverhaal van Jezus Christus komen met een geboortefaçade, de lijdensfaçade en uiteindelijk ook de heerlijkheidsfaçade. In totaal staat er uiteindelijk 18 torens: De 12 Apostelen, de 4 Evangelisten, Maria en Jezus. Niet alleen kwamen er beschermheiligen, dieren en bijzondere elementen op, ook werden er typische Catalaanse elementen toegepast van zijn flora en fauna. Er werden bijenkorven en ananassen gebruikt, mais en sinaasappels werden gebruikt als voorbeeld en zijn hier en daar in de kerk terug te vinden. Het grondplan van de Sagrada Familia is als een breed latijns kruis en is de kerk enorm hoog, in verticale richting gebouwd. Om de Sagrada Familia komt een kloostergang. Deze zal de gehele kerk omsluiten. Dit is tevens een extra demping wanneer je in de kerk zelf staat voor het geluid wat van buiten komt. Binnen is het enorm licht. Dit heeft Gaudí gedaan om de mensen de ogen te laten openen voor het geloof. Wanneer je de steunpilaren ziet zijn dit geen gewone pilaren, maar ze zijn gemaakt als bomen. Het is namelijk net of je in een bos staat. Veel mensen die voor november 2010 zijn geweest kennen de Sagrada Família als een bouwput. Binnen was nog niet voltooid en echt overal werd gewerkt. Op 7 november 2010 kwam de Paus de kerk inwijden en zodoende is de binnenkant van de Sagrada nu voltooit. Er worden zelfs diensten gehouden en is het er mogelijk om te trouwen

Rond het jaar 2000 was het alleen mogelijk om naar boven te gaan in de torens als bezoeker zijne. Anno 2011 is de binnenkant redelijk goed voltooid en kun je heel veel meer zien en kun je nog steeds naar boven met de lift in de torens en heb je daarvandaan prachtig uitzicht over de stad. Ook kun je een audiotour doen welke zeker wel aan te raden is. Zo hoor je veel informatie en zie je dingen die anders over het hoofd zou hebben gezien. Wanneer je de lange entree rij wilt vermijden raadt ik je aan om vooraf kaartjes via tickets.barcelonainfo te kopen.

Als laatste jaren van zijn leven heeft Gaudí als kluizenaar in de Sagrada gewoond en heeft vele schetsen en schaalmodellen gemaakt. Hij wist dat hij het nooit voltooid zou krijgen en wilde zelf nog graag de geboortefaçade voltooien om zo de eerste torens in realiteit te zetten. Dit is ook gelukt.

Op 10 juni 1926 overleed Gaudí en werd het project overgedragen aan de beste medewerker Domènec Sugranyes i Gras. Van 1936 tot 1939 was de Spaanse Burgeroorlog en werd er veel vernield aan de kerk. Onder leiding van Domènec Sugranyes i Gras werden in 1940 de klaslokalen aan de Sagrada Família volledig gerestaureerd. Deze 3 klaslokalen waren in 1909 gebouwd door Gaudí en waren speciaal voor de kinderen van de werklieden van de kerk. Gaudí’s atelier was volledig vernield en niet meer opnieuw opgebouwd.

Toen Domènec Sugranyes i Gras overleed nam Francesc Quintana de werkplaats over en was de crypte hoognodig aan vernieuwing toe. Ook restaureerde hij gipsmodellen.

Sinds 1985 is Jordi Bonet i Armengol hoofd van de bouw tot anno 2011.

Er moet nog veel gebeuren. Geschiedenis en toekomstige activiteiten zijn duidelijk te zien in het museum welke een ontzettende grote meerwaarde geeft aan het bezoek tijdens de Sagrada Família. Ook is er een leuke shop de vinden binnen de hekken. 2026-2030 zal de Sagrada Família voltooid zijn maar er zullen waarschijnlijk altijd restauraties plaatsvinden waar nodig.

De Sagrada Familia is geopend van oktober t/m maart van 09:00h-18:00h, april t/m september van 09:00h-20:00h, op 25 en 26 december en 1 en 6 januari van 09:00h-14:00h. De Sagrada is gevestigd aan Carrer Mallorca, 401.

Vanwege de populariteit van dit imposante gebouw staan er alle dagen enorme wachtrijen welke zelfs om de Sagrada Familia heen staat! Deze rij kun je zeer gemakkelijk passeren wanneer je je ticket alvast online koopt! Dankzij de samenwerking tussen Ticketbar en Barcelonainfo koop je nu via tickets.barcelonainfo snel, veilig en makkelijk online jouw ticket voor de Sagrada Familia, een basiliek die je zeker van binnen gezien moet hebben, maar helaas door de lange wachtrij bijna niet leuk meer is om te bezoeken. Wanneer je je ticket online hebt gekocht kun je als VIP door een apart loket naar binnen en scheelt dit je al snel 50 minuten wachttijd!

Wees slim en koop je kaarten vooraf! Klik op de knop “Bestel Nu” om je tickets te kopen en om te zien welke kaarten je nog meer vooraf kunt kopen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *