Update Casa Milà

Casa Mila

Casa Milà, ook wel door de Catalanen la Pedrera genoemd, is ontworpen door architect Antoni Gaudí in opdracht van de rijke ondernemer Pere Milà i Camps en zijn vrouw Roser Segimon i Artells. De stenen komen uit een steengroeve wat in het Catalaans La Pedrera betekend. Tijdens de bouw vond met het veel te modern, veel te vaag en helemaal niet passend en zo kreeg het de bijnaam, La Pedrera, de steengroeve. ¨Het lijkt of hier wel een groeve wordt gebouwd!!¨

Casa Mila in aanbouw

In dit pand zijn vele golvende structuren te zien. Dit zijn de golven van de zee. De smeedijzeren balkonnetjes zijn ontworpen in de vorm van zeewier en bedacht door Gaudi’s mede architect Josep Maria Jujol.

Casa Mila gevel

De bouw duurde van 1906 tot 1912 en is een ware aanwinst voor de stad. Honderdduizenden mensen bezoeken ieder jaar deze prachtige architectuur en dat maakt dit ook één van de meest gefotografeerde gebouwen van de stad.

Casa Mila Barcelona

Het gebouw deed niet aan de destijdse normen maar werd toch volbracht. Zo was het dat er in 1907 een pilaar uitkwam op het openbare voetpad en een  jaar later, omdat de toegestane maximale hoogte werd overschreden. Uiteindelijk is dit allemaal opgelost en is het bouwwerk in 1912 voltooid. 1 verdieping telt telt 1.323 m2 en bestaat uit 9 verdiepingen: De garage (Casa Milà was de eerste in de stad met ondergrondse garage), een benedenverdieping, een tussenverdieping, de begane grond waar de familie Milà zelf woonde en nog 5 verdiepingen die verhuurd werden aan andere mensen die dit konden veroorloven om te huren.

Casa Mila - Passeig de Gracia

In het gebouw bevinden zich nu een museum van wisselende exposities, op de vierde verdieping is een appartement dat volledig uit de stijl van toentertijd is ingericht en tevens te bezichtigen is. Op de zolder is een tentoonstelling over het werk van de architect waarna je de trap naar het dak kunt nemen. Op dit prachtig golvende dakterras staan schoorstenen met grillige vormen die passen in de stijl van de rest van het gebouw.

Casa Mila in de avond

In de tijd van de Spaanse Burgeroorlog is de familie Milà zelfs nog hun woning kwijt geweest. La Pedrera werd in beslag genomen door de Catalaanse Socialistische Partij en pas na de burgeroorlog konden zij weer terug keren in hun woning. Een jaar later overleed Pere Milà en bleef mevrouw Milà tot haar dood in 1964 in het huis wonen. Na haar dood kwamen er kantoren bovenin en is sinds 1986 eigendom van de bank Caixa Catalunya die voor de aankoop (90 miljoen peseta’s) en restauratie zorgde. La Pedrera is in 1984 erkend als werelderfgoed door UNESCO en in het hele jaar 2014 is de gevel volledig gerestaureerd!

Casa Mila vroeger

Casa Milà is gevestigd op de Passeig de Gracia 92. Voor openingstijden en meer informatie neem je een kijkje op de website.

De gevel van Casa Mila - Gaudi

De kaarten voor Casa Milà kun je alvast online kopen! Hiermee steun je Barcelonainfo en bespaar je wachtrijen. Populaire bezienswaardigheden hebben erg lange wachttijden. De entreekaarten thuis uitprinten en meenemen naar Barcelona is dan ook een erg handig en een goed idee! Geen wachttijden, geen extra kosten en je kunt direct doorlopen.

Wees slim en koop je kaarten vooraf! Klik op de knop “Bestel Nu” om je tickets te kopen en om te zien welke kaarten je nog meer vooraf kunt kopen:

BESTEL NU

Casa Mila schacht

Casa Mila vanaf het dak met schacht

Casa Mila dak

Gaudi´s plan voor Casa Mila

Schoorstenen van Casa Mila

Geef een reactie