Santa Maria del Mar

Santa Maria del MarSanta Maria del Mar is een indrukwekkende kathedraal en is gelegen in de wijk La Ribera, ook wel Born genoemd. De Santa Maria ligt tussen een wirwar van straatjes en om de kathedraal zijn gezellig pleintjes aangelegd. De Santa Maria del Mar is gebouwd tussen 1329 en 1383 en de eerste steen was gelegd door koning Alfons IV van Aragon. Hierna begon op 25 maart 1329 de bouw onder stimulatie van Bernat Llull, welke in 1324 benoemd was tot aartsdeken van de Santa Maria. Berenguer de Montagut was de verantwoordelijke bouwmeester van de kerk. Nadat hij overleed was Ramón Despuig de verantwoordelijke bouwmeester geworden.

In 1379 ontstond er een grote brand in de kerk en bracht veel schade toe. Op 3 november 1383 werd de bouw volledig voltooid en vond op 15 augustus 1384 de inwijding plaats.

In 1428 vond er een aardbeving plaats en bracht deze opnieuw schade toe aan de kerk. De o.a. de westgevel en het roosvenster moesten volledig hersteld worden. Het roosvenster was in 1459 voltooid en ook het glas in lood was weer volledig hersteld. Aan de noordwestelijke kant waren de torens volledig gerestaureerd in 1496 en waren de zuidwesterlijke torens pas af in 1902.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werden veel beelden verwoest en moesten tevens gerenoveerd en hersteld worden. In 1967 was de kerk weer helemaal in de juiste staat.

De kerk is opgebouwd door vrijwilligers. Zo zijn de stenen die gebruikt zijn voor de bouw van de kerk afkomstig uit een steengroeve bij de berg Montjuïc. De mannen, genaamd bastaixos, droegen grote zware keien lopend vanaf de Montjuïc naar de plek waar de bouw plaatsvond van de kerk. Boven de ingang zie je twee afbeeldingen van de stenendragers als nagedachtenis van deze sterke mannen. Voornamelijk waren dit de zeemannen die deze taak uitvoerden. Naast de stenendragers waren er mensen die voor het eten zorgden voor de harde werkers en doneerde de bevolking geld voor de opbouw.

SONY DSCSONY DSC

Op dezelfde gevel waar de afbeeldingen van de stenendragers te zien zijn, zijn ook twee standbeelden te vinden. Dit zijn Sint Pieter en Sint Paul. Deze kant is dan ook de hoofdingang van de kerk. Wat erg uniek is, is dat de steunpilaren 13 meter uit elkaar staan. Dit werd namelijk nergens anders gedaan in de tijd van de middeleeuwen! Wanneer deze nog iets verder uit elkaar waren geplaatst, zou de kerk instorten vanwege instabiliteit.

Sint Pieter

Sint Paul
Over deze interessante kerk is een boek geschreven. Het boek, genaamd ‘La catedral del mar’ (De kathedraal van de zee) is geschreven door Ildefonso Falcones. Hij wist de geschiedenis samen met een fictie verhaal prachtig te combineren en zo is het boek dan ook een bestseller geweest.

De kathedraal is geopend van maandag t/m zaterdag en tussen de middag (siësta tijd) is er betaalde toegang.

 

Een gedachte over “Santa Maria del Mar”

Geef een reactie