Palau Guëll

De familie Guëll wilde een groot herenhuis laten bouwen waar culturele elite mensen samen konden komen in een museumachtige omgeving. Gaudí had de opdracht gekregen om dit paleis te bouwen en heeft hulp gekregen van zijn assistent Berenguer die hem kwam helpen met dit enorme project door de benodigde voorbereidingen te treffen en de schetsen te maken, en zo zijn Gaudí en Berenguer bezig geweest van 1886 tot 1891.

De ruimte was bijzonder klein om een Paleis op te bouwen en dus richtten ze zich vooral op het binnenwerk. De deuren van de ingang waren zo gemaakt dat de paarden met koetsen naar binnen konden rijden, waarna de gasten op de eerste verdieping werden ontvangen.

Wanneer je naar boven kijkt zie je allemaal schoorstenen met gekleurde punten. De meubels in het herenhuis zijn voor een groot deel door Gaudí ontworpen.

Het pand is op de werelderfgoedlijst van UNESCO komen te staan en is anno 2010 gesloten voor gehele restauratie. In de tijd van de bouw waren er zwakkere stenen gebruikt en is de kans op instorten momenteel erg groot.

Palau Guëll is gevestigd aan carrer Nou de Rambla 3-5;

Geef een reactie