Montserrat

De berg Montserrat is een prachtig stuk natuur waar veel wandelaars en katholieken naar toe komen. Op de berg bevindt zich namelijk een klooster met een interresante legende. De wandelaars komen hier graag omdat het een ongerept stukje natuur is wat je nergens in Europa zo te zien krijgt.

De naam Montserrat komt van het Catalaans. Het Catalaanse woord “mont” betekend “berg” en serrat betekend “zaag”. Hiermee heet het in het Nederlands gezegd de “gezaagde berg”. Deze naam is gegeven vanwege de bergpunten van de berg wat net op zaagtanden lijken.
De berg bestaat uit zandsteen en ‘Nagelfluh’-rotsen. Door de ligging van de berg en het zandsteen en Nagelfluh rotsen is de berg in de loop van de jaren vervormd door erosie en doet het uiterlijk van de berg je nu denken aan zaagtanden. Daarbij heeft de Montserrat een prachtige flora, er zijn namelijk meer dan 1500 verschillende planten.

Naast dit alles zijn er vele verlaten kapelletjes op de berg te vinden. Wanneer je van wandelen houdt kun je verschillende routes kiezen en genieten van een adembenemend uitzicht bovenop de berg.

De berg ligt 50 km ten noordwesten van Barcelona. De top hiervan ligt op 1236 meter, genaamd Sant Jeroni, en is goed te bereiken via wandelpaden vanaf de ingang van de kabelbaan.

Op de berg bevinden zich onder andere het benedictijnen Monestir de Montserrat, welke een klooster is. Een deel hiervan is in gebruik door monniken. Ook is er een bibliotheek, hotel, drukkerij en museum te vinden. Het museum laat geschenken van de Pilgrims zien. Het musem kent verder 2 belangrijke schilderijafdelingen; de eerste toont schilderijen van de 13e t/m de 18e eeuw. Hier hangen o.a. werken van Luca, Caravaggio en El Greco. De andere ruimte toont schilderijen vanaf de 18e eeuw t/m 1950. Hier hangen dan onder andere weer werken van Monet, Salvador Dali en Pablo Picasso.

Montserrat is om zijn natuur te kunnen behouden in 1987 aangewezen als nationaal park. De dieren die hier leven zijn vleermuizen, wilde zwijnen en geiten.
Montserrat is één van de meest bezochte gebieden van Catalonië.

Om bij Montserrat te komen kun je kijken bij het artikel over het klooster van Montserrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *