las Ramblas (update)

las Ramblas is een straat gelegen tussen de Barri Gótic en el Raval in. la Rambla betekend Rivierbedding. Deze naam is gegeven omdat vroeger het water uit de berg Montjuic naar beneden stroomde naar de zee. Later is het zo gebouwd en veranderd dat het een straat kon worden. Begin 1900 liep men hier in prachtige kleding en hoeden door de straat en reden er links en rechts van het middenstuk trams en paard met wagen en de eerste bloemen en dieren stalletjes ontstonden op het middengedeelte waar nu grote kiosken voor in de plaatst zijn gekomen waar de dieren en bloemen vanuit verkocht worden.
Dit is wel in bepaalde volgorde. De Ramblas is opgedeeld in verschillende stukken en elk stuk heeft zijn eigen naam, maar uiteindelijk wordt het dan ook de las Ramblas genoemd.
We beginnen vanaf Plaza Catalunya. Hier begint de las Ramblas en loopt helemaal naar beneden naar Colom waar het beeld van Columbus staat. Dit geheel is een kilometer lang.

De Ramblas is gelegen in het centrum van de stad met een veel gebruikte metrolijn (L3), je bent snel in verschillende wijkjes en door die goede metrolijn ook erg snel op andere plekken in de stad. Voor veel mensen the place to be voor hun hotel! En gelijk hebben ze! Zoek jij nu ook een hotel op deze perfecte locatie, maar weet je niet zo goed welke je moet kiezen uit al die aangeboden hotels? Kijk dan op Barcelona Tips voor de beste hotels in Barcelona Ze zijn zorgvuldig voor jou uitgezocht en hebben ieder een andere luxe, prijs en locatie. Voor ieder iets wils dus!

De ongeveer 1 kilometer lange Ramblas heeft dus verschillende stukken en elk stuk heeft haar eigen naam. Het eerste gedeelte heet Rambla Canaletes. Deze naam dankt aan de fontijn die hier staat. Men zegt, wanneer je hieruit drinkt, dat je zeker terug komt in Barcelona!

Het tweede gedeelte heet Rambla Estudis. Hier stond vroeger een academische 16e eeuwse instituut en heette Estudis Generals vandaar de naam Estudis. Op dit deel van de Rambla zijn dierenkiosken, ticketverkoop punten (tickets zijn hier wel duurder dan elders) en ijswinkeltjes gevestigd.

Ook is er op dit gedeelte Reial Acadèmia de Ciències i Arts te zien. Dit gebouw draagt de eerste officiële openbare klok van de stad sinds 1891 en is in gebruik als Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten van Barcelona:

Het derde deel heet Rambla St.Josep dit gedeelte heet zo omdat er een klooster stond tot de 19e eeuw die zo heette. Nu is hier de beroemde Mercat de la Boqueria te vinden en in het midden alle gezellige bloemenstalletjes.

Schuin tegenover de markt is er een pand met allemaal paraplu’s erop gedesigned. Dit was ooit zo gedaan voor een voormalige parapluwinkel welke hierin gevestigd was:

Bij metrohalte Liceu is Gran Teatre del Liceu te vinden. Dit theater is nu in gebruik als operatheater maar is al twee keer herbouwd geweest. In 1861 en in 1994 heeft dit pand in brand gestaan:

Het vierde deel is tevens vernoemd naar een klooster wat hier toentertijd stond. Rambla dels Caputxins heet dit gedeelte. Aan de zijkant zie je o.a. Placa Reial en Palau Guell. Hier vindt je vooral de kunstenaars die je naschilderen/tekenen en andere schilderijen die te koop worden aangeboden.

Het vijfde en laatste deel van de las Ramblas heet Rambla Santa Mònica. De naam Santa Mònica komt ook van een voormalig klooster af wat hier vroeger stond. Sinds 2012 zijn hier de levende standbeelden te vinden, waar zij zelf niet erg blij mee zijn. Het is helemaal aan het einde van de Ramblas en ook is er minder beschutting tegen de zon. Maar een minder fijne plek voor de zakkenrollers!

Zo is de las Ramblas opgedeeld in 5 delen en is de benoeming la Rambla dus een deel van de straat.

Geef een reactie