Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau

Hospital de Sant Pau is één van de grootste architectuur in de Art Nouveau / Jugendstil beweging. Dit ziekenhuis is onstaan in 1905 doordat het oude ziekenhuis, genaamd Antic Hospital de la Santa Creu in el Raval te klein werd en een te drukke locatie werd. Tevens moest het oude ziekenhuis aan modernere faciliteiten voldoen en zo is de bouw gestart in de nieuwe wijk L’Eixample. Lluís Domènech i Montaner heeft de opdracht aangenomen en wilde zo een ziekenhuis bouwen aan de rand van L’Eixample met 27 paviljoenen, een kerk, zusterhuis, dokterszaal en administratieafdeling. Helaas kwam er geld gebrek en heeft Lluís Domènech i Montaner uiteindelijk 12 paviljoenen kunnen bouwen. Ook ligt het ziekenhuis uiteindelijk niet aan de rand van de wijk. Later heeft zijn zoon, Pau Gil, nog 3 paviljoenen erbij weten te bouwen, welke wel minder bewerkt en imposant zijn, maar nog wel altijd in gebruik zijn. Het deel wat door Domènech i Montaner is gebouwd is gesloten wegens renovatie en nu open voor rondleidingen en zal later dienen als school. De volledige naam is Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau wat in het Nederlands Hospital van het Heilig Kruis en de Heilige Paulus betekend. Het ziekenhuis heeft eerst de naam Hospital de la Santa Creu gehad, waarna later de naam i Pau aan werd toegevoegd.

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau Barcelona

Montaner heeft tijdens de bouw hulp gevraagd aan een paar kunstenaars. Zo heeft Josep Perpinyà voor al het smeedwerk gezorgd, het beeldhouwwerk werd verzorgd door Pablo Gargallo en Francesc Labarta is bezig geweest met al het mozaïek en de schilderijen.

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau Barcelonainfo

Wanneer je voor de hoofdingang staat voor het ziekenhuis kun je al veel details zien. Zo is er links een deur wat de ingang voor de zieke vrouwen was en rechts een deur waar de mannenafdeling was. Zo lagen de patienten gescheiden van mannen en vrouwen. Over het hele pand zijn P’s en G’s te zien welke staan voor Pau Gil. Wanneer je de hoofdingang binnentreedt, welke alleen voor dokters, zusters en belangrijke mensen was zie je links en rechts meteen prachtige brede trappen en verdere prachtige bewerkte details en veel marmer. Hier kun je terecht voor een rondleiding. Er zijn echter een paar tijden per dag voor een rondleiding. Verder zijn er bij de ingang de bibliotheek en het secretariaat gevestigd. Het ziekenhuis heeft ook een kerk welke afzonderlijk is. Naast het hoofdgebouw en de kerk is er een afdeling voor de administratie en 15 unieke paviljoenen die voor de patiëntenzorg zijn.

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau Barcelonainfo.nl

In de 20e eeuw zijn ze begonnen met restauratie en worden er nieuwe panden bijgebouwd. Aan de achterkant is het nieuwste gedeelte nog in gebruik als ziekenhuis.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Met de rondleiding krijg je de belangrijke vergaderzaal te zien met uitzicht over de paviljoenen. De stoel die daar staat is van Pau Gil zelf geweest en het schilderij achter de vele stoelen is een schilderij te zien van de gemartelde Eulalia. Verder kun je 1 van de 15 paviljoenen bezichtigen en krijg je een projectie te zien op de muren in de gang om een indruk te krijgen hoe de mensen toentertijd rond werden begeleid onder de grond. Elk paviljoen heeft een kamer voor zo’n 20 tot 30 patiënten, een viruszaaltje, keukentje, afgesloten ruimte voor de hele erge zieken en een badkamer. De ruimte is zo gerenoveerd zoals het in de originele staat was. Er wordt veel over de geschiedenis verteld en welke veranderingen er allemaal waren tot betrekking van de vloeren, gangen, ramen en veranderingen. Daarna wordt je meegenomen naar een paviljoentje welke omgebouwd is tot een ruimte waar oude foto’s en beelden te zien zijn en plattegronden van het originele plan.

Hospital Sant Pau Barcelona

In 2006 is 1 van de koepeltjes ingestort en dit paviljoen is dan ook als eerste gerenoveerd. In 1997 werd het Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst en in 2001 ontving het ziekenhuis de Medalla d’Or (Gouden Medaille) van de Catalaanse regering.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau Barcelona info

Het ziekenhuis is gevestigd aan de C. Sant Antoni Maria Claret, 167 voor openingstijden en meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van het ziekenhuis.

Een gedachte over “Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau”

Geef een reactie