Casa Lleó i Morera

In 1902 huurde Francesca Morera i Ortiz de architect Dominech i Montaner in om zijn huis uit 1864 op te knappen. Casa Lleó i Morera is dan ook ontworpen tussen 1902 – 1906. Francesca had het huis geërfd van haar oom, Antoni Morera wie het huis in 1864 liet ontwerpen door Joaquim Sitjas. Helaas haalde Francesca het eindreslutaat niet. Haar zoon Albert Lleó i Morera nam de verbouwing op zich en werd in 1906 voltooid. De naam werd veranderd naar Casa Lleó i Morera, terwijl de oude, eerste naam van Francesca haar oom, Casa Rocamora, of de naam van Francesca, Casa Morera i Ortiz, misschien passelijker waren geweest.

Oude foto van de gevel Casa Lleó i Morera in Barcelona: U kunt de originele gevel van 1905 te zien met beelden door Eusebi Arnau. Vandaag zijn de sculpturen zijn in het Dalí-museum in Figueres
Oude foto van de gevel Casa Lleó i Morera in Barcelona: U kunt de originele gevel van 1905 te zien met beelden door Eusebi Arnau. Vandaag zijn de sculpturen zijn in het Dalí-museum in Figueres

Tegenwoordig zit er de prachtige leerwinkel Loewe beneden gevestigd. Hiermee is het onderste gedeelte van het pand niet meer in originele staat, maar wanneer je omhoog kijkt zie je een prachtig stukje architectuur met vele bewerkte details. Zo zitten er nimfen die een grammofoon, telefoon en camera vasthouden wat toentertijd de symbolen waren voor de nieuwe technologie en was alleen aan de rijke adel van begin 1900. Tegenwoordig kun je ook de eerste verdieping bezoeken. Hier zie prachtig werk van mozaïek, keramiek, houten plafonds die zeer goed gemaakt zijn evenals de ramen en ander beeldhouwwerk op deze verdieping.

Casa Lleó i Morera in Barcelona

In 1906 won Casa Lleó i Morera de eerste prijs voor artistieke gebouwen welke jaarlijks werd uitgereikt. Er hebben verschillende toppers gewerkt aan dit indrukwekkende pand: De sculpturen  zijn gemaakt door de bekende Eusebi Arnau i Mascort, de mozaïeken zijn ontworpen door Mario Maragliano, Lluís Brú en Antoni Serra i Fiter, het glas in lood werd bedacht door Antoni Rigalt en het meubilair samen met het inlegwerk werden door Gaspar Homar i Mezquida en Josep Pey i Farriol gerealiseerd.

 

Casa Lleó i Morera façade
Casa Lleó i Morera façade

In 1943 werd het huis van de familie verkocht aan de verzekeringsmaatschappij Sociedad Mercatil Bilbao. Het veranderde nog een aantal keren van eigenaar en in 2006 werd het pand overgenomen door de beroemde renovatie groep Núñez i Navarro.

 

Casa Lleó i Morera bezoekersruimte
Casa Lleó i Morera bezoekersruimte

Een bezoek kan alleen onder leiding van een gids en de rondleiding duurt ongeveer een uur. Uiteraard wordt er verteld over de geschiedenis van het pand en over de architect zelf. Er mogen geen foto´s gemaakt worden en er mag niet gefilmd worden. Ook mag je geen naaldhakken dragen omdat deze de originele mozaïeken vloer zou kunnen beschadigen.

Vanaf 20 januari 2014 is Casa Lleó i Morera officieel geopend voor publiek. Op de website kun je precies zien op welke dagen en tijden er rondleidingen worden gegeven. Wanneer je met een groep bent zijn er ook privé tours mogelijk. Dit alles vindt je op de website van Casa Lleó i Morera.

Geef een reactie