Casa Milà

Casa Milà, ook wel door de Catalanen la Pedrera genoemd, is ontworpen door architect Antoni Gaudí. Ook hierin zijn zijn golvende structuren terug te vinden. Zo zijn de smeedijzeren balkonnetjes in de vorm van zeewier, want Gaudi haalde al zijn inspiratie uit de natuur.

De bouw duurde van 1905 tot 1912 en is een ware aanwinst voor de stad. Honderdduizenden mensen bezoeken elk jaar deze prachtige architectuur en dat maakt dit ook één van de meest gefotografeerde gebouwen van de stad.

Het gebouw deed niet aan de destijdse normen maar werd toch volbracht. Familie Mila wilde dit huis door Antoni Gaudi laten bouwen. Uiteindelijk wilde Gaudi het beeld Maria op het dak, maar dat vond de familie Mila niet zo’n goed idee, want vanwege verschillende geloven waren zij bang dat het een ophef zou kunnen veroorzaken en dat het huis in de brand gezet zou kunnen worden. De gelovige Gaudi was het hier niet mee enss en uiteindelijk zijn zij met ruzie uit elkaar gegaan. De meubels, welke overigens naar zeggen prachtig waren, zijn door mevrouw Mila verbrand op straat en dat is achteraf natuurlijk ontzettend zonde.

In het gebouw bevinden zich een museum van wisselende exposities, op de vierde verdieping is een appartement dat volledig uit de stijl van toendertijd is ingericht en tevens te bezichtigen is. Op de zolder is een tentoonstelling over het werk van de architect waarna je de trap naar het dak kunt nemen.

Op dit prachtig golvende dakterras staan schoorstenen met grillige vormen die passen in de stijl van de rest van het gebouw.
Wat ook leuk is om te weten is dat de allereerste parkeergarage van Barcelona zich in Casa Milà bevindt omdat de familie Mila een auto bezat.

La Pedrera is in 1984 erkend als werelderfgoed door UNESCO en werd in 1986 eigendom van de bank Caixa Catalunya die voor de aankoop en restauratie zorgde.

Casa Milà is gevestigd op de Passeig de Gracia 92 en is van 10:00-20:00 uur geopend. De entree kost 10 euro p.p.

Geef een reactie